Gruusia suurt juubelit tähistati meeleolukalt

Kohalik Gruusia kogukond tähistas eile Tallinnas rahvusraamatukogus kontsertaktusega riigi iseseisvuse 100. aastapäeva. Esmalt võttis sõna siinse Gruusia kogukonna esindaja Zaza Tsereteli, kes tegi kiire ülevaate, kuidas ja millistes oludes toimus sajand tagasi Thbilisis Gruusia omariikluse väljakuulutamine.

Sõna sai ka Gruusia suursaadik Eestis Tea Akhvlediani. Tähtsa päeva puhul ei unustanud ta mainimast ka Eestit, kes on toetanud grusiine, kui riik on pidanud läbi elama raskeid aegu. Saadiku sõnul hinnatakse seda väga.

Peo meeleolu tõstis Adžaariast kohale tulnud meeskoor Elesa, kes laulis erinevaid gruusia rahvalaule. Pärast kollektiivi esinesid kohalikud grusiinid. Rahvatantsul oli siin tähtis osa. Lisaks sai ette loetud Gruusia õigeusu kirikupea Ilja II sulest pärit luuletusi.

Publiku ette astusid veel eesti rahvatantsijad ja teiste Eestis elavate rahvusvähemuste esindajad. Kes tervitas Gruusiat suure juubeli puhul, kes mängis pilli.

Üritus, millele panid õla alla Integratsiooni Sihtasutus ja kultuuriministeerium, tipnes peolauaga, kuhu toodi Gruusia rahvuslipuga kaunistatud tort.

26. mail 1918 kuulutati välja Gruusia iseseisvus. Riik sai olla iseseisev ainult kolm aastat, kuni Punaarmee tungis Gruusiasse. 25. veebruaril 1921 seati Thbilisis paika Gruusia Nõukogude Sotsialistliku Vabariigi valitsus. Iseseisvus taastati 9. aprillil 1991.